Pokrzywa to wieloletnia roślina występująca właściwie na całym świecie. Preferuje glebę o wysokiej zawartości azotu z dużą ilością wilgoci, można ją spotkać w sąsiedztwie pól uprawnych i wzdłuż rzek. Pokrzywy mają długą historię stosowania zarówno jako składnik pożywienia np. jako dodatek do sałatek, soków czy zup, ale także w medycynie.
88,00 zł
Wszyscy wiemy, że woda to życie. Stanowi około 70 proc. składu masy ciała człowieka, a w dodatku około 70 proc. powierzchni całej ziemi pokrywają morza i oceany. Jest to najpospolitszy, a zarazem najbardziej uniwersalny związek chemiczny. Ma moc dobroczynną i siłę niszczycielską. Stąd należą się jej szczególne względy – ochrona, szacunek, a kiedyś także ubóstwienie.
Po pierwsze – szczoteczka bambusowa ZERO WASTE
Po drugie – pasta do zębów wegańska
Po trzecie – nić dentystyczna biodegradowalna, ZERO WASTE
Oczywiście, że nie trzeba. Opadnięte liście są pożywieniem dla roślin, z których opadają. Wilgoć jesieni sprawia, że butwieją i przekształcają się w drogocenną próchnicę. Są kołderką, która przykrywa glebę, zatrzymując w niej wodę i cenne składniki odżywcze, a także powstrzymując erozję.
Róża jest rośliną, z której wytwarza się m.in. olejek różany. Zarówno płatki róż, jak i jej owoce oraz nasiona, są przetwarzane w tym celu.
Recykling plastiku, czyli przetworzenie zużytego produktu, w taki sposób, aby powstała jego nowa wersja do wykorzystania, może iść w dwóch kierunkach. Downcycling i upcycling to metody na drugie życie plastiku. Po umieszczeniu plastiku w odpowiednio oznaczonym pojemniku do recyklingu – kolor żółty – trafi on do przetworzenia w wyspecjalizowanej firmie.
- olejki i oleje (1)
- WEGE info (14)
- WEGE KUCHNIA (4)
- EKO sztuka i design (2)